TWILIGHT MED I AFTONBLADET

Aftonbladets artikel om twilight:

Sätt tänderna i stan

Vi har gått till botten med vampyrtrenden och pratat Twilight med filmrecensenten Jens Peterson och bibliotikarien Emily Ringborg.

Aftonbladets filmrecensent Jens Peterson berättar varför Twilightserien är så populär.

- Den handlar om kärlek bland tonåringar, alltid ett populärt ämne. Legenden om vampyrer som sätter tänderna i unga kvinnor är en ganska tydlig liknelse för andra sorters kroppskontakter och känslor som brukar vakna i tonåren. Men Twilight sågs av 197 000 på bio i Sverige – det är inte en stor succé, säger Jens Peterson.

Hur länge tror du att Twilighttrenden håller i sig?

- Den här sortens berättelser är alltid populära för en del åldrar, men ansiktena skiftar.

Vad tror du om uppföljaren New Moon?

- Att den är ungefär likadan som den första filmen i Twilightserien. Välgjord med spännande romantik. Hollywood ändrar aldrig på ett vinnande recept.

I våras höll bibliotikarien Emily Ringborg i Twilightkvällar på PUNKTmedis. Hon är initiativtagaren till en Twilightutställning som pågår till och med den 13 november på stans bibliotek. Hon berättar om en vampyrtrend som vägrar att släppa.

- Jag trodde att intresset skulle ha dämpats lite, men det är jättestort. Efter sommaren har vi fått förfrågningar om fler Twilightkvällar. Folk kan helt enkelt inte få nog av det, säger Emily Ringborg.

Vad är det man inte får nog av?

- Man pratar framförallt om karaktärerna i böckerna och om filmatiseringarna. Jag är själv ett stort fan men kan inte sätta fingret på vad det är som är så fascinerande. Twilightserien kanske uppfattas som en ytlig kärlekshistoria, men under träffarna har vi djupa diskussioner om sådant som könsroller, vilja, kärlek, rätt och fel.

Hur ser din bild av ett typiskt Twilightfan ut?

- På Twilightkvällarna har det varit övervägande tjejer och någon enstaka kille. I utställningen medverkar två killar av totalt sextio personer. Tjejfansen är ofta oerhört engagerade. De går verkligen in på djupet och många läser exempelvis karaktärernas favoritböcker. På träffarna är de flesta i gymnasieålder men det finns fans i alla åldrar. Jag är ju 29 år men lika intresserad som ungdomarna.


[Källa]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0