Böckerna


Twilight

Namnet: Det finns ingen riktigt betydelse och orsak till namnet. Först så hade Stephenie Meyer tänk nämna boken till Forks eftersom att hon inte kunde komma på något bättre. Men hon och hennes agent tyckte inte att det lät så bra, titeln fångade inte en. Så därför skrev Stephenie upp några titlar som hade med atmosfären att göra varav en av orden var Twilight. Båda tyckte att det lät riktigt bra så det fick bli det :) Twilight betyder ju skymning vilket är den säkraste tiden för vampyrer. Det är även den tid då det inte är mörkt eller ljust. 
Bokomslaget: Dem flesta av oss vet tills nu varför äpple är med på omslaget. Äpplet representerar förbjuden frukt. Bella vet att Edward är farlig och att hon borde frukta han för alla andra gör det men hon vet att hans insida är bra. Samma sak som äpplet. Förbjuden men det smakar gott. Stephenie använde den heliga skriften från Genesis där phrasen "frukten om kunskap om gott och ont" finns med. Detta är situationen Bella hamnar i. Hon vet kunskapen om gott och ont. Äpplet är symboliskt på olika sätt. Till exempel äpplet i Snövit, där en tugga av äpplet och du är fast i en tid där man inte är död.. Precis som vampyrer. Äpplet är en mångsidig frukt med budskap där det även kan vara en bra sak. För Stephenie så representerar äpplet ett val. 
Blomman på bokomslaget föreställer en "rufsig" tulpan. Och trots att äpplet på Twilight-omslaget betydde en hel det för Stephanie, skriver på sin hemsida att hon inte hade något att göra med omslaget till New Moon - och att hon därför inte vet vad den har för betydelse. Hon skriver också att bokomslag ofta ligger utanför författarens kontroll - dvs att många gånger får inte de välja omslaget till sina böcker utan att det görs av exempelvis bokförläggaren.

När det kommer till bokens titel New Moon betyder det nymåne och det är motsatsen till en fullmåne. Det är när månen inte är synlig för oss. Det är då natten är som mörkast och det representerar den mörkaste tiden i Bellas liv. Hon har också nämnt att det var mycket lättare att döpa New Moon och Eclipse och att titlarna stämmer bättre överens med böckernas innehåll - till motsats från Twilight som var svår att namnge och som inte är ett klockrent namn på boken, enligt Stephanie.

På svenska heter boken "När jag hör din röst" och anspelar på det faktum att Bella gör allt för att sätta sig själv i fara och på det sättet få höra Edwards röst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0